Lysekil

Bara fem har sökt till Nyhammar Väst

Bara fem personer har hittills sökt de 50 nya jobben på Lysekilsföretaget Nyhammar Väst. Efter den stororder värd 50 miljoner som företaget fick för två veckor sen, är Nyhammar Väst i akut behov av rörmonterare och svetsare. Nu kan företaget tvingas ta arbetskraft från utlandet.

Det går bra för lysekilsföretaget Nyhammar Väst. För två veckor sen blev det offentligt att företaget fått en stororder av ett företag i Italien om att tillverka rör och stålsystem som skall användas vid byggandet av Borealis nya polytenfabrik i Stenungsund. Efter det beskedet gick Nyhammar Väst ut och sa att de behövde 50 personer till till deras fabrik i Lysekil.

Men så här långt har alltså bara fem personer sökt de 50 tjänsterna. Enligt Kjell-Åke Olsson är VD på Nyhammar Väst är det stor efterfrågan på svetsare och rörmontörer och nästan alla har jobb. De utbildningar som utbildar folk som svetsare och rörmontörer hinner idag inte med att göra detta då efterfrågan hela tiden ökar.

Om inte fler söker sig till Nyhammar Väst måste företaget vända sig utomlands:

– Vi kommer nu fortsätta att annonsera efter svenska svetsare och rörmontörer då vi i första hand vill gynna orten vi finns på. Men annars får vi med hjälp av vår majoritetsägare tyska Bilfinger-Berger anlita personal från Polen och Baltikum. I mitten av september hoppas vi att alla 50 tjänsterna är tillsatta, säger Kjell-Åke Olsson på Nyhammar Väst.

Text: Thomas Graf
Epost:
thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista