Sport

Ljungskile besegrat sent AIK - LSK 1-0 (0-0)

Ljungskile föll tungt i den 16 omgången av allsvenskan. Borta mot AIK höll LSK motståndarna stången i nästan en hel match men i den 87:e minuten lyfte den före detta Ljungskilespelaren Kenny Pavey in en boll i straffområdet som Daniel Mendes stötte in.

David Wilson valde ånyo att formera sitt lag defensivt i bortamatchen mot AIK. David Leinar gick förstås in i startelvan igen efter sin avstängning och tillsammans med Damir Vitas, Markus Senften och Etchu Tabe bildade han en fysiskt stark centrallinje.

Ljungskiles startelva (4-2-2-2):

M. Slawuta
R. Jansson  (in 67) E. Tabe M. Senften R. Johansson
D. Leinar D. Vitas 
D. Smylie (ut 61) A. Kitic
N. Löfgren P. Kondaponi (ut 72)

På bänken: C. Burns, C. Zarkovic (in 61), J. Wålemark (in 72), D. Åkervall, P. Hiir-Salakka (in 67).

Första halvlek: Ljungskile fick direkt inrikta sig på försvar och gjorde det också ganska bra trots att domare Daniel Stålhammar visade de gula korten flitigt i den första halvleken. AIK hade en bra period efter en kvart, men LSK höll undan.

Totalt drabbades Ljungskile av fyra varningar innan matchen nått paus och åtminstone Etchu Tabes (för protest) kunde och borde ha undvikits men 0-0 stod sig i alla fall och LSK klarade sig med lite tur och en hel del defensiv skicklighet och offervilja.

Andra halvlek: I den andra halvleken ställdes saker och ting på sin spets. AIK-publiken försökte driva på sitt lag som blev alltmer desperat i sin jakt på ett ledningsmål, många gånger kunde man se stockholmarna överarbeta situationer på offensiv planhalva.

Miran Burgic fick de två bästa lägena för AIK. Dels en nick tätt över i samband med en hörna och dels ett friläge där han lite nonchalant valde att försöka chippa bollen tidigt över Michal Slawuta, men avslutet gick rakt på den polska målvakten som räddade enkelt.

Under de sista delen av matchen gjorde David Wilson en serie byten och det verkade som om LSK skulle kunna slå mynt av AIK:s desperation. Gästerna skapade ett par farliga lägen och som allra giftigast var det framför AIK:s mål när David Leinar avlossade en kanon till frispark från 25 meter. Målvakten Nicklas Bergh räddade med en hel del möda.

Men när klockan tickade vidare tröttnade LSK något varpå AIK ändå kunde avgå med segern tack vare ett mål från Daniel Mendes. Kenny Pavey fick bollen mitt på Ljungskiles planhalva, avvaktade lite och valde sedan att på studs skicka in bollen i höjden i LSK:s straffområde. Etchu Tabe, som skulle nicka undan den, blev undanträngd och just framför Michal Slawuta (strålande genom hela matchen!) kom Daniel Mendes och stötte in segermålet.

Ljungskile skapade faktiskt en ganska hygglig målchans på övertid genom Niklas Löfgren men 1-0 stod sig.

Sammanfattning: Ingen ska säga att segern inte var rättvis sett till antalet skapade målchanser men Ljungskile ska ha en eloge för den tappra stridsmoral som visades upp på nationalarenan och även om resultatet gick med AIK till slut var det en liten ”skräll” att stockholmarna inte vann med klarare siffror. I synnerhet med tanke på resultatet i den senaste omgången som torde ha väckt stor revanschlusta.

Det är sannolikt att till och med AIK:arna själv överraskades av hur svårt det blev.

Ljungskiles första halvlek var förstås ingen höjdare men det var troligtvis ett medvetet val av David Wilson att spara det lilla offensiva krut man hade till slutet av matchen.

AIK - LSK 1-0
Mål AIK: Daniel Mendes (87)
Mål LSK: -
Varningar AIK: Jorge Anchén, Saihou Jagne, Pierre Bengtsson
Varningar LSK: Aleksandar Kitic, Pascal Kondaponi, Etchu Tabe, Daryl Smylie, Richard Jansson
Domare: Daniel Stålhammar
Arena: Råsunda
Publik: 23 500

! Utropstecknet: Etchu Tabe fortsätter att imponera i försvaret och nu ser till och med positionsspelet säkert ut. Vilken förvandling sedan i våras då han var valpigheten själv! Onödig varning dock!

? Frågetecknet: Först Djurgården och nu detta. Hur nära ska LSK komma en riktigt tung skalp på bortaplan och hur ska David Wilson få spelarna att inte tänka på detta under resten av säsongen?

Wilson sa: ”Det är lite tråkigt att målet kommer så sent, men vi gjorde verkligen en bra match. Det ser man på deras publik och på hur deras bänk jublade efter segermålet.

AIK fick verkligen jobba och vi är svåra att slå när vi spelar så här.”

Spelarbörs (1-5):
M. Slawuta 4 (Strålar av självförtroende)
R. Jansson 3 (Säkrare än i våras och fyller på framåt efter bästa förmåga)
M. Senften 3 (Ny stabil insats)
E. Tabe 4 (Onödigt varnad, annars ytterst svårpasserad)
R. Johansson 3 (Erbjuder LSK en helt ny dimension med sin vänsterfot)
D. Vitas 2 (Inte lika bra som i hemmamatchen)
D. Leinar 3 (Nära att göra mål igen)
D. Smylie 2 (Pigg i benen men hade det tufft)
A. Kitic 2 (Slet hårt och tröttnade)
N. Löfgren 2 (Hade en svår uppgift)
P. Kondaponi 2 (Hade - också - en svår uppgift)
--
C. Zarkovic 2 (Bidrog till viss offensiv kvalitetshöjning)
P. Hiir-Salakk 2 (Gjorde inget direkt avtryck)
J. Wålemark 2 (Förlorade de flesta duellerna)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista