Trafik

"Luftkonditionering i stadstrafik fungerar visst"

Att luftkonditionering överhuvudtaget inte fungerar i stadsbussar som Västtrafiks vice VD Ville Mark sa i våra nyheter igår stämmer inte.

Det säger nu huvudskyddsombudet på Swebus Trollhättan/Vänersborg, Kristian Petersén, som drar parallellen med Göteborgs stadsbussar som har luftkonditionering som fungerar.

-När man först går ut i radio och säger att det inte går att ha det på stadsbussar i Trollhättan och Uddevalla när man vet att Göteborgs spårvägar har det på stadsbussarna i Göteborg, säger Kristian Petersén.

Ville Mark, vice VD för Västtrafik menar att det finns lösningar för förarna men att tekniken inte har funnits framme och att detta luftkonditionering införs för förarna vid nya upphandlingar.

Något som Kristian Petersén inte håller med om.

-Jag har kört stadsbussarna i Göteborg. Där stannar man också var 50-100 meter. Och där finns luftkonditionering för förarna. Hur kan man då säga att det inte går på bussarna i Fyrbodal då det fungerar i Göteborg, undrar Kristian Petersén?

Det hela är en kostnadsfråga, menar Kristian Petersén:

-Om Västtrafik hade skrivit in att det skulle finnas luftkonditionering i kravspecifikationen mellan Västtrafik och entreprenäörerna som kör för dem, så är jag övertygad om att alla stadsbussar här i Fyrbodal skulle ha fungerande luftkonditionering för alla busschaufförer, avslutar Kristian Petersén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista