Sport

Ljungskile sekunder från skräll Hammarby - LSK 2-2 (1-1)

Det hade varit årets sensation i allsvenskan. Ljungskile ledde mot Hammarby på Söderstadion när det bara återstod 15 sekunder. Då sköt Freddy Söderberg 2-2 och LSK-spelarna fick åka tillbaka till Bohuslän med ”bara” en poäng.

David Wilson valde att plocka in Martin Smedberg-Dalence i laget igen efter att ha placerat honom på läktaren mot AIK. Tillsammans med Darryl Smylie och Anders Augustsson (tillbaka efter avstängning) bildade han ett tremannamittfält. Aleksandar Kitic saknades på grund av avstängning och Damir Vitas och Edwin Phiri var skadade.

Ljungskiles startelva (5-3-2):

M. Slawuta
R. Jansson  E. Tabe D. Leinar M. Senften R. Johansson (ut 70)
M. Smedberg-D. D. Smylie A. Augustsson
N. Löfgren (ut 76) P. Kondaponi (ut 81)

På bänken: C. Burns, D. Åkervall (in 70) J. Wålemark (in 76), A. Kristoffersson (in 81), P. Hiir-Salakka.

Första halvlek:
Hammarby började bäst på Söderstadion och satte tuff press mot Ljungskiles mål utan att skapa några riktiga målchanser. Hemmalaget behöll dominansen men LSK verkade efter en kvart ungefär mera bekvämt och då kom också ledningsmålet som tystade hemmapubliken.

Niklas Löfgren och Anders Augustsson jobbade fram bollen på vänsterkanten efter en hörna och Löfgren skickade så småningom in bollen mot den bortre ändan av straffområdet. Där mötte Martin Smedberg-Dalence med ett tillslag, bollen hamnade hos Pascal Kondaponi och från nära håll rakade nigerianen in den. Hans första mål någonsin i allsvenskan.

Efter målet verkade Hammarby skakat. Publiken protesterade med spridda burop och trots att hemmalaget hade mest boll hände det inte särskilt mycket i matchen fram till minut 40 då Etchu Tabe satte Robert Johansson i en svår situation i försvaret. Johansson valde att försöka passa bollen men då bröt Hammarby och plötsligt var Freddy Söderberg fri med Michal Slawuta i straffområdet. Söderberg rullade lätt in kvitteringen.

Hammarby skapade ytterligare ett par lägen före paus men 0-0 stod sig.

Andra halvlek:
I den andra halvleken började LSK ganska bra men sakta och säkert byggde Hammarby upp en intensiv press som varade i drygt 20 minuter. Under den tiden fick Simon Helg och Freddy Söderberg de bästa lägena men vid båda tillfällena stod Etchu Tabe för viktiga brytningar i absolut sista stund.

Hammarbypressen kom sedan av sig när Richard Jansson fick bollen på offensiv planhalva till höger, lyfte in den i straffområdet där den via ett Hammarbyhuvud hamnade hos Jörgen Wålemark (inbytt) som sköt direkt. Kristoffer Björklund gjorde en bra räddning men på returen höll sig Darryl Smylie framme och ett chockat Söderstadion tvingades konstatera att Ljungskile återigen var i ledningen.

Efter målet lyckades Hammarby inte uppamma samma typ av press som tidigare och hemmalagets passningsspel slutade fungera. Spelarna verkade stressade och chanser uteblev trots att till och med målvakten Björklund flyttade upp på fasta situationer.

LSK stod pall och såg ut att ro saken i hamn med 93 minuter och 30 sekunder på matchuret. Då lyftes bollen in mot Ljungskiles straffområde. David Leinar förlorade nickduellen och Freddy Söderberg tog emot, fick Etchu Tabe i ryggen, men amerikanen hann inte upp i press och Söderberg vände om och sköt distinkt in bollen vid den närmsta stolpen. Skottet var det absolut sista som hände i matchen.

Sammanfattning:
En viktig och oväntad poäng för Ljungskile blev det på Söderstadion men spelarna lär ändå känna sig bedrövade med tanke på hur nära de var att ställa till med årets sensation i allsvenskan.

LSK genomförde matchen på ett bra sätt och kunde inte gjort särskilt mycket annorlunda. Det bör också framhållas att Hammarby var det klart dominerande laget och sett till antalet målchanser borde matchen varit död när Smylie slog till med kvarten kvar.

Hammarby - LSK 2-2 (1-1) 
Mål Hammarby: Freddy Söderberg (42, 94)
Mål LSK: Pascal Kondaponi (16), Darryl Smylie (80)
Varningar Hammarby:
Varningar LSK: Michal Slawuta, Markus Senften
Domare: Håkan Jonasson
Arena: Söderstadion
Publik: 9962

! Utropstecknet: Ljungskiles sommarvärvningar har visat sig lyckosamma. Allra bäst är Pascal Kondaponi som med sin fysiska styrka kan hålla i bollen när Ljungskile flyttar fram resten av laget från försvarspositionerna.

? Frågetecknet: Hur mycket kostar det mentalt att vara så nära stora skrällar två gånger i rad?

Wilson sa: ”Vi gjorde det som vi gör bra på bortaplan. Fotboll handlar om taktik. På bortaplan måste man spela smart och jag ska berömma spelarna för deras insats.

Det är kul att två av våra nya spelare gör mål.

Hur bittert är det att ni är så nära?

”Jag är aldrig bitter. Det tar bort fokus från nästa match. Självklart är vi förbannade och det blir en lång resa hem. Men vad är viktigt, jo det är att stanna i allsvenskan.”

Spelarbörs (1-5):
Michal Slawuta
 4 (chanslös på målen, mycket bra i övrigt)
Richard Jansson 3 (stabil bakåt, delaktig i 2-1-målet)
Markus Senften 3 (stark och oftast rätt placerad)
David Leinar 4 (stark genom hela matchen)
Etchu Tabe 3 (fortsätter att imponera)
Robert Johansson 2 (hamnade för långt bak och kunde aldrig utnyttja vänsterfoten)
Anders Augustsson 4 (orkade – mirakulöst nog – genom hela matchen)
Martin Smedberg-Dalence 2 (gediget jobb utan att blixtra till)
Darryl Smylie 3 (viktigt mål, det höjer betyget)
Pascal Kondaponi 3 (oerhört stark i kroppen)
Niclas Löfgren 2 (bra vid 1-0-målet, annars ständigt upphunnen)
--
Daniel Åkervall 2 (blir tryggare och tryggare i försvaret)
Jörgen Wålemark 3 (lugn och sansad, skickligt avslut vid 2-1-målet)
(Andreas Kristoffersson spelade för kort tid för att betygsättas)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista