ÅMÅL

Nyetablering kan skapa jobblavin

Det nystartade företaget Cleanergy har bestämt sig för att lägga sin produktion i Åmål. Det börjar med cirka tio jobb men kan komma att sysselsätta 1000.

Genom att damma av den gamla stirlingmotorn som uppfanns redan 1816 och dessutom kombinera den med en solfångande parabol så hoppas man på Cleanergy ha hittat ett både miljövänligt och energieffektivt alternativ till den sinande oljan.

- Detta är ju inget nytt det är bara att det inte har utvecklats. Men i och med oljekrisen så är ju det största ämnet i världen just energi, säger Tom Lindén som sitter i styrelsen till Cleanergy.

För att få igång produktionen har man inlett ett samarbete med Gesab och Etterplan och Åmåls kommun. Om Cleanergy etablerar sig långsiktigt i Åmål går kommunen in och bygger lokaler på upp till 10 000 kvadratmeter. Intresset är onekligen stort.

- Ett stort energiföretag i mellanöstern har kontaktat oss. De pratar om en investering på 200 till 300 miljoner dollar tillsammans med oss. När det kommer igång kan det producera oerhört mycket arbete i Sverige, säger Tom Lindén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista