åmål

Mest positivt om Cleanergy

Idag och igår har vi rapporterat om företaget Cleanergy som ska etablera sig i Åmål och utlovar många jobb. De inblandade har stort förtroende för företaget och deras produkt.

Produkten är en så kallad stirlingmotor som kombineras med en solfångande parabolantenn. Tillsammans bildar de små elkraftverk som kan användas vid varma breddgrader. Enligt företagets VD Lars Linde kommer elen inte kosta mer än 20 öre per kilwatt timme.

En som inte är lika övertygad om konceptet än är Bengt Bladh på energimyndigheten.

- Jag tror man kan producera elkraft men jag tror inte man producera direkt stora mängder på det här sättet, säger Bengt Bladh.

Men av de som samarbetar med Cleanergy som Sveriges Radio Väst har varit i kontakt med så är alla mycket positiva. På teknikkonsultfirman Etterplan beskriver man människorna bakom Cleanergy som seriösa och drivande.

Både produkten och alla jobben låter ju nästan för bra för att vara sant men Kurt Svensson kommunalråd i Åmål initygar att det är ett seriöst företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista