Unga kollar inte sina deklarationer

Ungdomar slarvar med att kontrollera sina deklarationer. Var tredje person i åldern 16-24, över en kvarts miljon svenskar, skriver under sin deklaration utan att kontrollera den. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar genomfört.
"Det är oroväckande att många unga har dåliga vanor när det gäller privatekonomin. Det kan faktiskt bli dyrt att inte kontrollera sina förtryckta uppgifter," kommenterar Länsförsäkringars privatekonom Elisabeth Hedmark i ett pressmeddelande. Länsförsäkringars undersökning visar att även äldre svenskar slarvar med att kontrollera uppgifterna i deklarationen. Fjorton procent av alla svenskar mellan 16 och 69 år kontrollerar inte de förtryckta uppgifterna i deklarationen. Personer med en månadsinkomst över 30 000 kronor är mest noggranna med kontrollerna och kvinnor är mer noggranna än män. Allra noggrannast är man i Östergötlands län där 86 procent kontrollerar uppgifterna och slarvigast är man i Kronobergs län där 79 procent valde att granska de förtryckta uppgifterna. Frågan som ställdes i undersökningen var "Kontrollerar du de förtryckta uppgifterna på din deklaration?" och totalt tillfrågades 3 269 personer under perioden 20 mars till 9 april.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".