Döda bottnar även på västkusten

Över 400 havsområden i världen har så syrefattiga och döda bottnar att djur och fiskar tar skada. Värst drabbad är den övergödda Östersjön, som har sju av de tio största döda bottnarna i världen. Men problemen finns även här på västkusten.

- När det gäller Västerhavet är alla fjordarna i Bohuslän mer eller mindre drabbade av övergödningen, säger Rutger Rosenberg, som är professor vid Institutionen för marin ekologi vid Kristineberg. Det förekommer syrebrist i flera av dem, till exempel i Havstensfjord utanför Uddevalla.

Orsaken till syrebristen är i första hand människans utsläpp av kväve och fosfor från bland annat jordbruket, avloppsreningsverk och bilavgaser.

Övergödningen gör att alger och andra organismer bildas och växer till. Så småningom sjunker de till botten och där bryts de ner av bakterier som förbrukar allt tillgängligt syre under den processen. De arter som drabbas värst är de bottenlevande djuren.

- Det är ju havskräfta och räka och den typen av organismer som är väldigt känsliga. Fisken är ännu känsligare, men den kan ju fly från de drabbade områdena.

De senare åren har Länsstyrelsen och andra myndigheter arbetat för att ta fram metoder som kan minska övergödningen. Och Rutger Rosenberg är trots allt optimistisk.

- Jag tror att det kommer att bli bättre, men det kommer att ta tio, tjugo år innan vi kan se en påtaglig förbättring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista