Minskade elevkullar oroar gymnasieskolor

Redan i år börjar minskningen av elevkullarna märkas i gymnasieskolorna, men botten är inte nådd och med ökad konkurrens från friskolegymnasier står gymnasieskolan inför svåra utmaningar när eleverna är 30 procent färre än idag.

Lena Hansson är rektor på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg och hon ser drastiska konsekvenser för vissa skolor de kommande åren när elevantalet fortsätter att minska i gymnasiet.

Samtidigt ökar konkurrensen genom att flera fristående gymnsier som nu i höst startar utbildningar här i området

I till exempel Uddevalla startar Portalen och John Bauergymnasiet med sammanlagt cirka 300 elever, men om några år är det cirka 500 färre elever i varje årskull.

Inom Fyrbodalssamarbetet har skolfrågorna av den här anledningen fått stor plats. Utvecklingen leder också till att konkurrensen mellan skolorna i olika kommuner ökar och i kommuner med mindre gymnasieskolor så finns risken att det blir för dyrt att upprättahålla en nivå som gör dem tillräckligt attraktiva.

- Flera gymnasieskolor kan alltså hamna i riskzonen också med tanke på att riksdagen snart kommer med nya riktlinjer, säger Hans Lennart Schylberg som är utredare på Utbildningsförvaltningen i Uddevalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista