Darrly Smylie och Niklas Löfgren firar segermålet på Olympia. Foto: Björn Lindgren / SCANPIX.
Sport

Ljungskile skrällde i Skåne Helsingborgs IF - LSK 0-1

Mot alla odds lyckades Ljungskile hämta hem tre viktiga poäng i allsvenskans bottenstrid från den svåra bortamatchen mot Helsingborg. Succémannen Darryl Smylie gjorde ledningsmålet i den 56:e minuten och den här gången lyckades LSK hålla undan.

– Vi höll nollan mot Henrik Larsson som har lika mycket i årslön som vår budget, säger David Wilson till Radio Väst efter matchen.

David Wilson fick klara sig utan sin målvakt Michal Slawuta som skadade sig dagen före matchen. I mål placerades därför Colin Burns istället, amerikanen som bara startat två allsvenska matcher tidigare.

Dessutom saknade LSK Jörgen Wålemark och Pascal Kondaponi (avstängda) samt Markus Senften som också skadats.

Ljungskiles startelva (5-3-2):

C. Burns
E. Phiri R. Jansson D. Vitas E. Tabe R. Johansson (ut 68)
A. Kitic D. Smylie A. Augustsson (ut 68)
N. Löfgren D. Leinar

På bänken: A. Samuelsson, D. Åkervall (in 68), M. Smedberg-Dalence (in 68), P. Hiir-Salakka, C. Zarkovic.

Första halvlek: Ljungskile började matchen överraskande bra och höll uppe spelet väl. De första 20 minuterna var helt jämna och närmast ett mål kom faktiskt LSK tack vare ett långt inkast från Richard Jansson som Damir Vitas var nära att nicka in.

Efter halva halvleken kunde emellertid ett visst övertag från Helsingborgs sida skönjas och hemmalaget skapade tre riktigt heta målchanser med kort mellanrum. Den första gick till René Makondele som fick en lyftning till sig fem meter från mål. Kongolesen stötte bollen just utanför - svagt.

Kort senare fick Isaac Chansa motsvarande läge. Chansa gick på kraft och hans volleyskott hamnade högt upp på läktaren.

Andra halvlek: Helsingborg rivstartade den andra halvleken med två farliga chanser på kort tid. En gick till Henrik Larsson som fri i höger innerläge fick se sitt avslut räddas av en utrusande Colin Burns.

Efter tio minuter av den andra halvleken kom så kallduschen för Helsingborg. Etchu Tabe bröt ett anfall och spelade bollen till Darryl Smylie. Smylie spelade ut den till höger och började sedan löpa mot straffområdet. Samtidigt tog Niklas Löfgren hand om bollen på högerkanten, avancerade in i straffområdet och när han skakat av sig sin försvarare passade han snett-inåt-bakåt till Smylie som sköt direkt förbi Daniel Andersson, via en försvarare och in i mål.

Helsingborg satsade förstås framåt efter målet men utan att skapa några heta målchanser. Istället spreds missnöjet på planen och på läktarplats och HIF uppträdde frustrerat. Faktum är att LSK genom kontringar kunde skapa de hetaste målchanserna i slutet men Niklas Löfgren och David Leinar saknade skärpan i de avgörande lägena.

Sammanfattning: Ljungskile har nu slagit Helsingborgs IF i allsvenskan för första gången någonsin efter tre raka förluster och noll gjorda målen under åren 1997 och 2008. Vinsten innebär dessutom att LSK tagit två bortasegrar den här säsongen och att laget nu är över nedflyttningsstrecket igen.

Helsingborg var totalt sett något bättre än bohusläningarna men efter de sena baklängesmålen mot Hammarby och AIK kändes det logiskt att Ljungskile skulle få ordentlig utdelning i en bortamatch. Laget har fungerat allt bättre på bortaplan sedan sommaruppehållet.

Helsingborg-LSK 0-1 (0-0) 
Mål Helsingborg: -
Mål LSK: Darryl Smylie (56)
Varningar Helsingborg: Marcus Lantz, Ólafur Skúlason, Christoffer Andersson
Varningar LSK: Anders Augustsson
Domare: Tobias Mattsson
Arena: Olympia
Publik: 8150

! Utropstecknet: Colin Burns har bara stått två gånger i allsvenskan tidigare och det var före sommaruppehållet. Nu kastas han med kort varsel in igen för att vakta buren i en av säsongens svåraste bortamatcher och han darrar inte en enda gång.

? Frågetecknet: Vem står i mål i fortsättningen?

Wilson sa: ” Vi spelar taktiskt smart. Man måste lägga ner den energi som behövs och killarna var beredda att göra det.

Vi hade de bästa chanserna och Helsingborg gjorde massa felpassningar runt vårt straffområde. Sedan vi bytte taktik [till 5-3-2] har vi gjort mål i varje match och idag höll vi nollan mot Henrik Larsson som har en årslön som vår budget.

Colin Burns gjorde en bra match i målet. Han har visat det tålamod under säsongen som andra inte klarat av och nu spelade han in sig i laget.”

Spelarbörs (1-5):
Colin Burns
 4 (säker från första stund. Inte ett misstag)
Edwin Phiri 3 (verkade inte ringrostig trots skadefrånvaron)
Richard Jansson 4 (utmärkt mot Henrik Larsson på sin nya position)
Damir Vitas 4 (ny lagkapten som växte under matchen)
Etchu Tabe 3 (några småmisstag, men totalt sett bra)
Robert Johansson 3 (mycket bättre än senast)
Anders Augustsson 3 (utmärkt grovjobb)
Aleksandar Kitic 3 (bildade svårforcerat par med A.A.)
Darryl Smylie 3 (målskytt igen, i övrigt ingen stormatch)
David Leinar 3 (viktig med sitt huvudspel)
Niclas Löfgren 4 (fortsätter att visa hjärta)
--
Daniel Åkervall 2 (hann inte visa så mycket men blir allt mera bekväm som back)
Martin Smedberg-Dalence 2 (jobbade bra när han kom in)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista