Elever i Norra skolan
Skolstarten

Farliga skolvägar utgör stor risk för skolbarnen

Skolorna börjar i morgon men barnens väg till skolan kan vara livsfarlig. Och det är de bilburna föräldrarna som som utgör den största risken för barnen.

Dalabergsskolan borde egentligen vara säker från trafik med stängsel som skyddar från stora vägen och parkering där föräldrarna kan släppa av sina barn. Men bilar och mopeder kör på gångvägar å cykelvägar in emellan. Och det är inte bara när barnen ska gå till och från skolan utan också under skoldagen när eleverna går till matsalen eller till fotbollsplanen.

Trafiksäkerheten är dålig vid flera skolor i Sverige. Det visar en enkät som ett försäkringsbolag har gjort. 1100 rektor har svarat och sex av tio menar att trafiken är ett allvarligt hot mot barn på låg och mellanstadieskolor.

Enligt Sveriges rektorer är det föräldrarna som är de stora bovarna och som utgör den största risken för eleverna när de lämnar och hämtar sina barn från skolan. Det händer på Dalabergsskolan också.

Enkäten visar också att många rektorer är kritiska till att kommunerna gör för lite för trafiksäkerheten och att avlämning å hämtning av eleverna med bil är vanligare nu: Därför måste områdena anpassas efter det. På Norra Skolan i Vänersborg hade man problem med för mycket bilar vid skolans början och slut men efter kontakter med kommunen kunde trafiksituationen göras betydligt säkrare.

Reporter: Emma-Karin Björk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista