Blåvitt i hovrätten

Nu ska turerna runt IFK Göteborgs värvning av Peter Ijeh 2003 prövas på nytt. Idag inleds rättegången i hovrätten.

Härvans kärna är att Peter Ijeh erhöll en del av sin betalning i form av aktier för 1,2 miljoner, som han fick från IFK:s kassör Jan Nilsson. Detta ansågs vara en gåva, som inte togs upp för beskattning. Klubben hade inte råd att själv betala Ijeh vad denne begärde.

När IFK senare värvade Stefan Selakovic från holländska Heerenveen inför säsongen 2005, användes dennes konto för att skicka en ersättning från klubben till Nilsson. Selakovics kontrakt skrevs så att detta skulle döljas.

I juni 2007 dömde Göteborgs tingsrätt både Jan Nilsson och IFK:s förre klubbdirektör Mats Persson till ett års fängelse för bland annat grovt skattebrott och trolöshet mot huvudman. Domen har överklagats, både av de dömda och av Ekobrottsmyndighetens åklagare.

Den tredje åtalade, Stefan Selakovic, friades däremot av tingsrätten. Åklagarsidan överklagade den del av domen som direkt har att göra med hur Selakovics kontrakt med IFK var utformat, och sedan ändrades. Man anser att han, genom att inte ta avstånd från hanteringen, hjälpte de huvudåtalade med bland annat bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

De två andra åtalspunkterna mot Selakovic, om penninghäleri och skyddande av brottsling i polisförhör, har inte drivits vidare. Där står alltså tingsrättens friande dom fast. IFK-spelaren riskerar inte längre att hamna i fängelse. Åklagaren yrkar i hans fall på villkorlig dom med samhällstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista