Skolmat i Lysekil Foto: Björn Olsson /SCANPIX
Mellerud

Melleruds gymnasister betalar dyrt för skolmaten

Melleruds kommun har den tredje högsta avgiften för skolmat i hela landet. På några få år har många kommuner beslutat att slopa avgiften på skollunchen i gymnasieskolan. Det är nu bara 34 kvar, litet drygt var tionde kommun. Två av dem finns i Dalsland, Dals Ed och Mellerud.

I Mellerud är avgiften 900 kronor per termin. Den har inte höjts sedan år 2000, men det är den tredje högsta avgiften i landet efter Täby och Vaxholm.

- Mellerud har enligt Rädda Barnens uppgifter många fattiga barn och att ha i praktiken en skatt på de ungdomar som går i gymnasieskolan är mycket olämpligt, säger vänsterpartisten Pål Magnussen, vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Mellerud.

- Vi vet att alla inte har råd med den här skolavgiften och det innebär att de gör ett sämre skolarbete, säger Magnussen.

Nämnden är enig om att matavgiften bör bort, men den borgerliga majoriteten har villkoret att nämnden får kompensation för de 600 000 kronor det kostar.

- Eller att vi kan lösa det internt inom nämnden, alltså att vi kan omdisponera medel i så fall, säger Harald Eriksson, som är moderat ordförande. Eriksson ser inga sådana möjligheter på kort sikt, ”inte under 2008 i alla fall”. Harald Eriksson är medveten om att avgiften inte är någon bra reklam för Melleruds kommun.

- Men för dålig lärartäthet är heller ingen bra reklam. Två onda ting ...

I Dals Ed är avgiften 600 kronor per termin -och där får syskon rabatt.

Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista