Kamp mot oskattad läsk

Strömstads miljönämnd fortsätter sin kamp mot importerad läsk i gränshandeln. Skattemyndigheterna har tidigare avslöjat flera tveksamheter med läsk och tvättmedel som det inte skattas för.
Skattemyndigheten försöker få bukt med den del av gränshandeln som är lite för vildvuxen, och då handlar det ofta om läsk och tvättmedel som importeras och inte alltid skattas för. Miljönämnden i Strömstad har också tagit sig an läsken eftersom den är inte märkt på svenska. Varje vecka kommer långtradarna från kontinenten med läsk av de stora märkena, men tillverkad i billiga länder, möjligen beskattad eller kanske beskattad, det är inte miljönämnden så intresserad av, däremot om den är innehållsmärkt på svenska. En Fanta med text på slovenska, det duger inte - och vid senaste sammanträdet fick ett 20-tal affärer i Strömstad och Svinesund förelägganden om att märka sina läskburkar. En del av dem har också fått vitesförelägganden. Nästa steg blir ett löpande vite - en peng för varje månad eller vecka som de fortsätter. Men spåren förskräcker - en affär i Strömstad har fullständigt struntat i nämndens beslut - läskfloden fortsätter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".