Dyr skolmat i Mellerud

Mellerud har bland de högsta avgifterna i landet för maten i gymnasieskolan.

För ett par år sedan tog Uddevalla bort avgiften, som var 900 kronor per termin och elev.

– Vi trodde att vi skulle få mer ätande när avgiften försvann, men vi såg ganska snart att så inte var fallet. Det har varit ganska konstant hela tiden oavsett om vi har haft avgift eller inte, säger kommunens kostchef Lotta Svendsen.

Det kan bero på att det inte var så många som valde bort maten på avgiftstiden, men Lotta Svendsen säger också att det förekom fusk genom att flera elever åt på samma tallrik. Många kryphål upptäcktes efter hand.

För kommunen innebar avgifterna mycket administration och många kontroller, men Lotta Svendsen pekar på allvarligare konsekvenser.

– Vi hade väldigt mycket samtal från oroliga föräldrar, som hade det dåligt ställt eller flera barn på gymnasieskolan. Avgiften blev alldeles för hög och en del föräldrar fick prioritera vilka eller vilket av barnen som skulle få äta, säger Lotta Svendsen.

Hon tycker att det ska vara lagstadgad gratis mat i gymnasieskolan, precis som det är i grundskolan.

Bara 34 kommuner i hela landet har kvar avgiften för gymnasieelevernas skolmat. Mellerud och Dals Ed är två av dem.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.s

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista