Per Johansson längst bak till vänster, tillsammans med kollegan Ulf Schefvert samt spelarna Jessica Enström, Isabella Gulldén och Johanna Wiberg. Foto: Maja Suslin / SCANPIX.
Sport

Per Johansson: "Vi hade som mål att bli folkkära"

Det svenska handbollslandslaget i OS har seglat upp som en efterlängtad positiv överraskning bland mängder av besvikelser. Trots att det blev förlust i kvartsfinalen mot Norge fortsätter medierapporteringen att vara omfattande och då myser den assisterande förbundskaptenen Per Johansson från Uddevalla:

– Vi hade som mål att bli folkkära, att aldrig ge oss och gå igenom rutan, säger han från Peking till Radio Väst.

I och med avancemanget från gruppen överträffade damerna sina egna och många andras förväntningar. I kvartsfinalen tog det stopp mot världsnationen Norge, men det förändrar inte omdömet.

– Vi tycker själva att vi har gjort succé, säger Per Johansson.

Det är första gången som ett svenskt damhandbollslandslag finns med vid ett OS och laget leds som bekant av Uddevalladuon Ulf Schefvert och Per Johansson.

Trots att matcherna spelats på ganska hopplösa TV-tider (tidigt på morgonen) har genomslaget i Sverige varit stort. Särskilt efter segrarna mot Tyskland och Brasilien i gruppspelet. Och turneringen är inte slut. Tidigt i morgon bitti möter Sverige Kina och som bäst kan det bli en femteplats.

– Vi tömde oss väldigt mycket i gruppspelet, men vi ska försöka att njuta av det, säger Per Johansson.

– Hallen tar 18 000 åskådare.

I pressen har damhandboll blivit lite av en ”snackis”. Ulf Schefverts och Per Johanssons framtid är föremål för spekulation, röster höjs för att damhandbollen borde få större resurser, och när Per Johansson sa att norskorna filmade i kvartsfinalen blev det stora rubriker.

– Säger man så när man har fyra kvällstidningsjournalister framför sig blir det så förstås. Även om samtalet pågick i över 20 minuter.

Men är det inte positivt med all uppmärksamhet, att det snackas damhandboll?

– Det är jättekul. Tjejerna är värda det. Sen att det kommer en och annan one liner från mig och Uffe, det får man leva med.

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista