Foto: SCANPIX

Fiskare vill bli hårdare styrda

Yrkesfiskarna vill att torskfisket vid Västkusten ska regleras hårdare. Nu ber man Fiskeriverket om hjälp.

-Vårt eget, frivilliga system följs inte tillräckligt, säger Henrik Svenberg, ordförande för yrkesfiskarna.

Det var vid ett styrelsemöte på fredagen som Sveriges fiskares riksförbund beslöt att begära hjälp från Fiskeriverket. Syftet är att få gällande fiskekvoter att räcka hela året, så att fisket inte måste stoppas helt för att kvoten nästan är slut.

Önskemålet gäller allt fiske med bottentrål i Västerhavet, bland annat efter torsk, sej, rödspätta och havskräfta.

-Vi vill ha samma system som för torskfisket i Östersjön, där myndigheterna beslutar om veckoransoner. Vi vill öka byråkratin på just det här området, eftersom vi tror att det är bra för fiskets lönsamhet, säger Henrik Svenberg till TT.

Förbundet har sedan länge en intern överenskommelse med samma innebörd. Men den följs inte av alla fiskare. De som tar upp stora mängder på kort tid, hotar fisket för de övriga.

Samtidigt kom Fiskeriverket på fredagen med andra, nya regler för torskfisket i Västerhavet. Bland annat får man inte längre fiska i både Kattegatt och Skagerrak (eller Nordsjön) på samma fiskeresa.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista