SNV vill ha fortsatt strandskydd

Lysekils kommun vill bygga ett nytt villaområde på strandskyddat område vid Gullmarsfjorden. Länsstyrelsen säger ja, men nu överklagar Naturvårdsverket länsstyrelsens beslut.
Det handlar om området Västra Tronebacken södra delen av Fiskebäck i Lysekils kommun. Ett friluftsområde med några gamla villor, som ligger nära Lysekils tätort.Där vill kommunen nu att det ska byggas villor - för att utvidga Lysekils tätort, trots att området är strandskyddat, och de boende i området protesterar . Men länsstyrelsen säger ja , och har givit kommuen dispens att bygga på marken. Enligt länsstyrelsen väger skälen att bygga tyngre än skälen att inte bygga. Länsstyrelsen anser inte att området är värdefullt för växt och djurliv, området ligger på cykelavstånd till tätorten, och kommer att ge en god boendekvalitet och ge de boende möjlighet till bad och friluftsliv i närheten. Utbyggnaden kommer också att fungera för alla grupper i samhället, även för dem som inte har bil. Men nu reagerar alltså naturvårdeverket mot att länsstyrelsen har gått med på att låta kommunen bygga på strandskyddat område. Naturvårdsverket vill att regeringen upphäver länsstyrelsens beslut, och menar att skälen inte är tillräckliga . Området är ett friluftsområde med naturliga växtplatser, och bör så förbli, tycker naturvårdsverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".