Daryl Smylie jublar efter 1-0 målet Ljungskile vann med 2-0 FOTO Adam Ihse / SCANPIX.
Sport

Smylies succé fortsätter LSK - Sundsvall 2-0

Fotboll. Ljungskile chocköppnade bottenmötet med GIF Sundsvall på söndagskvällen och avgjorde den viktiga matchen inom ramen för de första tio minuterna. Återigen fanns Daryl Smylie med i målprotokollet, för fjärde gången i följd.

– Det var länge sedan jag njöt av fotbollen så här, säger nordirländaren till Radio Väst.

David Wilson fick återigen klara sig utan målvakten Michal Slawuta som är ljumskskadad och inte heller Markus Senften hann bli kvitt sin lårskada inför kvällens hyperviktiga bottenmöte med GIF Sundsvall.

Det betydde att Colin Burns fick chansen i målet igen och dessutom fick Wilson tillbaka Pascal Kondaponi och Jörgen Wålemark efter avstängningar.

Ljungskiles startelva (5-3-2):

C. Burns
E. Phiri R. Jansson D. Vitas E. Tabe R. Johansson
A. Kitic D. Smylie (ut 81) A. D. Leinar
N. Löfgren (ut 81) P. Kondaponi (ut 75)

På bänken: A. Samuelsson, D. Åkervall, J. Wålemark (in 81), M. Smedberg-Dalence (in 81), A. Augustsson (in 75).

Första halvlek: Ljungskile chocköppnade matchen och tog ledningen redan efter en dryg minuts spel när ett långt inkast från Edwin Phiri nickskarvades av Etchu Tabe till Daryl Smylie. Smylie dök upp ensam i den bortre delen av straffområdet och lyckades tråckla in bollen trots att han inte fick någon vidare träff på avslutet. Det var nordirländarens fjärde mål. Det var också för fjärde matchen i rad som han gjorde mål.

LSK bygde sedan vidare på den fina inledningen och innan klockan hade passerat tio minuter stod det 2-0. En frispark från Daryl Smylie (vem annars?) lyftes in i straffområdet och helt omarkerad kunde Niklas Löfgren gå upp och nicka in bollen enkelt bredvid en uppgiven Sundsvallsmålvakt.

Sundsvall hamnade förstås i en knepig sits efter de båda målen och de blåklädda försökte att så snabbt som möjligt ta sig tillbaka in i matchen. Passningsspelet var dock för omständligt för det mesta och LSK kunde försvara ledningen ganska enkelt fram till paus.

Andra halvlek: Sundsvall bytte taktik i halvtid, gick ner på två anfallare, och försökte att hitta ytorna bakom LSK:s backlinje snabbare men matchbilden spelade hemmalaget i händerna även fortsättningsvis.

När chanserna dök upp var det oftast Ljungskile som skapade dem. Men i ärlighetens namn skedde det inte särskilt mycket dramatiskt över huvud taget förrän med en kvart kvar då Ari Skulason drog en frispark i stolpen för Sundsvall.

Närmare än så kom inte norrlänningarna och Ljungskile gick i hamn med 2-0.

Sammanfattning: Ljungskile fick matchen precis dit man ville och David Wilson fick fin utdelning på sin uppmaning till spelarna att vara aggressiva från start. Sundsvall (som kom till Ljungskile väldigt sent efter en försenad flygplanstransport) verkade inte vaket från start och saknade sedan förmågan att vända tillbaka matchbilden till deras egen fördel.

Ljungskile har nu tagit 20 poäng (lika många som under det allsvenska året 1997) och är tillbaka på ”rätt” sida kvalstrecket.

LSK - GIF Sundsvall 2-0 (2-0) 
Mål LSK: Daryl Smylie (2), Niklas Löfgren (10)
Mål GIF Sundsvall: -
Varningar LSK: Daryl Smylie
Varningar Sundsvall: Ari Skulason
Domare: Michael Lerjéus
Arena: Starke Arvid
Publik: 2651

! Utropstecknet: Daryl Smylie!

? Frågetecknet: Varför vill inte fler gå på fotboll i Bohuslän när LSK är i form, möter en bottenkonkurrent i en riktig ödesmatch samtidigt som vädret är det absolut bästa tänkbara en augustikväll?

Wilson sa: ”Man kan säga att vi vann matchen under de första tio minuterna. Vi pratade före matchen om att börja aggressivt, vilket vi inte gjorde mot Gefle till exempel. Men som vi gjorde mot AIK. Hemma måste man markera tycker jag.

Vi har tagit oss över kvalplatsen. Nästa utmaning är att stanna där och det är det som vi ska börja jobba med killarna med imorgon.”

Spelarbörs (1-5):
Colin Burns
 4 (andra nollan på rad)
Edwin Phiri 4 (vann duellen mot Linus Hallenius)
Richard Jansson 4 (byggde vidare på HIF-matchen)
Damir Vitas 4 (läser spelet väldigt bra)
Etchu Tabe 4 (gjorde några otroligt viktiga brytningar)
Robert Johansson 3 (kan bättre)
David Leinar 3 (ovan position, inte helt klockren)
Aleksandar Kitic 3 (täckte upp bakom Smylie och slet)
Darryl Smylie 4 (ett mål, en assist)
Pascal Kondaponi 2 (började bra, tröttnade sen)
Niclas Löfgren 3 (fick inte ut särskilt mycket bortsett från målet)
--
Anders Augustsson 2 (hann inte visa mycket)
(Jörgen Wålemark och Martin Smedberg-Dalence spelade för kort tid för att betygsättas)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista