Vänerns nivå normal, men mer regn efterlyses

Vänerns vatten steg snabbt i förra veckan till normala nivåer. Men fortfarande gäller restriktioner för sjöfarten och det skulle behövas en månads regn, tycker sjöfartsverket. Lennart Sandberg sjöfartsverkets är områdeschef har inte varit med om något liknande sedan mitten av 70-talet.
- Jag har varit med sedan 1974 och jag har bara varit med om att reducera så länge en enda gång och det var mellan 1974 och -75 om jag minns rätt säger Lennart Sanberg till Radio Väst. Det finns en dragkamp om vänervattnet. Vattenfall vill tappa så mycket det går för att säkra elproduktionen och sjöfarten vill ha så en hög vattennivå för att slippa begränsningar. Vattenfall har vattendom i ryggen för att sänka nivån ytterligare men parterna samråder med varandra. Några dagars regnande höjde Vänerns vattennivå med 7-8 centimeter, men mycket vill ha mer. Lennart Sandberg har sin önskeväderprognos: -Yrkesmässigt skulle det vara skönt om det ville regna drygt en månad!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".