Vindkraften

Världens största vindkraftspark byggs i Kattegatt

År 2012 öppnar världens hittills största vindkraftpark i danska Kattegatt, i farvattnen mellan Djursland och Anholt. Parken kommer att rymma hundra vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 400 megawatt. Att jämföras med vindkraftparken på Lillgrund i Öresund som har en effekt på 110 megawatt.

Detta har de danska partierna kommit överens om efter en bred energiuppgörelse i februari. Det slutgiltiga beslutet fattades under måndagsförmiddagen och kraftverken kommer att leverera ström motsvarande 400 000 hushåll.

Placeringen kommer på rekommendationer från sakkunniga i den danska energistyrelsen. Bland annat för att området redan har färdiga anläggningar som kan ta emot strömmen från kraftverken.

Tanken med bygget är att det ska hjälpa danskarna och sänka utsläppen av växthusgaser. Samtidigt beräknas kostnaden för projektet bli tre miljarder danska kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista