Lysekil

Extra medlemsmöte om krisen i (s)

Socialdemokraterna i Lysekil, som bråkar internt sedan lång tid, har i kväll kallat till ett extra medlemsmöte, i hopp om att kunna välja ny ordförande. Förre kommunalrådet Stig Nilson är den föreslagne kandidaten. Men i realiteten finns ingen kandidat eftersom Nilson tackar nej, och risken är att det blir ett stormigt möte med fortsatta strider.

Så känsliga är tvistigheterna bland cirka 250 socialdemokratiska partimedlemmar i Lysekil att man för säkerhets skull tillkallat en utombys partikamrat som mötesordförande i kväll 18:30 - riksdagsman Jan-Olof Larsson från Kungshamn.

Så har ju också osämjan bland socialdemokraterna i Lysekil blivit en angelägenhet för hela partidistriktet i Bohuslän, som sedan början av sommaren kopplats in för att lösa problemen. Och det ska man arbeta med hela hösten, säger idag ombudsman Moa-Lisa Fransson på partidistriktet till Sveriges Radio Väst.

Officiellt kallas till extra arbetarekommunmöte för att välja ny ordförande.

Problemet är att det inte finns någon kandidat till ny ordförande. Valberedningen har fastnat för Stig Nilsson, socialdemokraterns tidigare starke man i Lyseikil och kommunalråd fram till 2004. Men han tackar nej till ordförandeuppdraget i arbetarekommunen, där han själv sitter i styrelsen. Ett nej som Stig Nilsson bekräftar för SR Väst idag. ”Så egentligen har vi ingen kandidat”, säger valberedningens ordförande Bernt Ortner till oss.

Och vad återstår då att diskutera på mötet? Jo, de gamla interna konflikterna inom socialdemokratin i Lysekil. Som handlar om hur partiet ska agera i oppositionsställning.

Text: Jan Gustafsson 
Epost:
jan.gustafsson@sr.se  
Telefon: 0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista