50 kan bli 40 (Arkivbild)

Nya hastighetsgränser på vägarna

Snart blir Sverige lite långsammare. Men på 30 mil motorväg får bilisterna möjlighet att köra i 120 kilometer i timmen.

Den 15 september inför Vägverket nya hastighetsbegränsningar på de nationella vägarna i Sverige, det vill säga Europavägar och viktiga riksvägar. Förutom dagens hastighetsgränser kommer det att finnas skyltar på 40, 60, 80, 100 och 120 kilometer i timmen.

Av de runt 800 milen nationella vägar kommer knappt hälften att få nya hastigheter. Syftet med de nya skyltarna är att göra hastigheterna bättre anpassade till väglag, och att göra det mer begripligt för bilisterna.

– Vår vision är ett system som är självförklarande, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö på en presskonferens.

Att ändra gränserna på de nationella vägarna är bara ett första steg, nästa höst kommer många kommunala gator och övriga statliga vägar också att få hastighetsgränser enligt den nya skalan. Enligt Vägverkets beräkningar kommer de nya hastighetsbegränsningarna rädda runt 50 liv om året. Dessutom kommer det att innebära fördelar för miljön. Om alla skulle hålla hastighetsbegränsningarna skulle det innebära att koldioxidutsläppen minskade med 700 000 ton per år.

När hela förändringen är genomförd kommer medelhastigheten på de svenska vägarna att vara lite lägre än i dag.


TT/SR VÄST

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista