Hård konkurrens om vägpengar

Det blir stenhård konkurrens om pengarna till västsvenska vägar och järnvägar de närmaste åren.

Regionens – och invånarnas – önskelista är lång och en del av projekten kan komma att delvis betalas med avgifter av bilisterna.

Älvsborgsbanan mellan Borås och Uddevalla, Norra Bohusbanan, 161:an mellan Lysekilsfärjan och Rotviksbro, Nössemarksvägen och E45-an genom Dalsland, det är projekt som Västra Götalandsregionen vill se genomförda fram till 2010, men som inte blir det om inte mer pengar kommer fram.

Regionen blickar också fram mot år 2020 och önskelistan är lång. Där finns till exempel norra Bohusbanan och 45:an i Dalsland igen liksom de delar av 45:an mellan Göteborg och Trollhättan som inte fanns med i Trollhättepaktet.

De ska konkurrera om pengarna med riktigt stora projekt som tågtunnel, dubbelspårig hamnbana och älvförbindelse i Göteborg.

– Det kommer att behövas avsevärt större anslag till infrastrukturen, både för att klara av underhållet av de vägar och banor som finns, men framför allt för att ha ett hållbart trafiksystem med de miljöutmaningar vi har, säger Kent Johansson, centerpartistiskt regionråd.

När det gäller en älvtunnel i Göteborg diskuteras finansering med avgifter för bilisterna.

– Vi har mer eller mindre uppdraget att för varje investering som vi föreslår titta på om den kan ha en kompletterande finansiering utöver statsinslag. Så det är en diskussion vi får vänja oss vid, säger Kent Johansson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista