Nordiska festivalen arrangeras på hemlig ort

Idag hålls Nordiska festivalen någonstans i Västsverige. Festivalen kännetecknas av musik och föreläsare med högerextrema förtecken.

Nordiska festivalen är en årligen återkommande festival sedan 2005. Den hålls på hemlig ort och besökarna ska i år träffas på Kode station och därefter slussas vidare till festivalområdet.

Nordiska festivalen har haft flera kontroversiella uppträdanden. Förra året spelade bandet Prussian blue som består av två blonda, då 14-åriga, tvillingtjejer från USA. I sina texter hyllar de Hitler och namnet Prussian blue syftar på den blå färg som förintelseförnekare säger borde återfinnas i gaskamrarna om dödsgasen zyclon b hade använts, de menar att avsaknaden av preussiskt blått är ett bevis för att förintelsen aldrig ägde rum.

2005 föreläste bland andra amerikanen David duke som har ett förflutet som ledare inom ku klux klan. Bland årets talare återfinns italienske nyfaschisten Roberto Fiore, som varit efterlyst i italien efter ett bombattentat i italien som dödade 85 personer.
/Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista