Författaren och journalisten Niclas Sennerteg, foto: SR Sjuhärad

Tage Erlander ansvarig för svenska koncentrationsläger

Sverige hade sina egna koncentrationsläger under andra världskriget. Ytterst ansvarig för lägren i Sverige var blivande socialdemokratiske statsministern Tage Erlander. Det avslöjar Boråsjournalisten Niclas Sennerteg i sin nya bok Svenska koncentrationsläger i tredje rikets skugga.

I de hemliga koncentrationslägren placerades människor för sin politisk åsikt eller etniska bakgrund. Det var bara några år sedan som hemligstämpeln lyftes när det gäller lägren.

De två största koncentrationslägren fanns i Smedsbo och Långmora i Dalarna.

-Tage Erlander var den högste politiska tjänstemannen att leda koncentrationslägren, säger Niclas Sennerteg.

Minst lika dolt för allmänheten har Tage Erlanders inblandning i lägren varit. På den tiden var Erlander statssekreterare på socialdepartementet, bara några år senare skulle han bli Sveriges statsminister.

Niclas Sennerteg menar att Tage Erlander var högst delaktig i lägren och dess utformning. Erlander tog upp lägren i sina memoarer som kom ut på 70-talet. Men bilden som ges där stämmer inte överens med verkligheten, menar Niclas Sennerteg.

-Det Erlander skriver om lägren stämmer inte med verkligheten. Han fick regelbunden inforamtion om vad som hände i lägren långt innan han påstår, säger Niclas Sennerteg.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".