IAC varslar om uppsägningar

Bildelstillverkaren IAC med bland annat verksamhet i Färgelanda och Trollhättan varslar 280 av cirka 1 700 anställda om uppsägning.

– Vi ser en kraftigt vikande orderingång och måste därför fatta beslut om omedelbara åtgärder. Tyvärr ser vi ingen annan utväg än att föreslå kraftiga besparingar som bland annat innebär personalneddragningar inom alla våra svenska enheter, säger Marcus Nyman, chef för IAC Group Sverige.

IAC Group har cirka 1700 anställda i Färgelanda, Trollhättan, Göteborg, Skara och Tidaholm och orsaken till varlset är en kraftigt vikande orderingång.

Det är ännu oklart hur många som berörs på vardera ställe.

Bakgrunden till det negativa orderläget är framför allt kraftig nedgång av bilförsäljningen i USA och Europa, vilket fått stora konsekvenser för IAC:s kunder på personbilssidan i Sverige.

Till detta tillkommer konjunkturläget, som i Sverige försämrats i snabbare takt än förväntat.

280 personer berörs alltså av varslet och Marcus Nyman, som är chef för IAC Group i Sverige, säger att det långsiktiga syftet med de föreslagna åtgärderna är att säkra sysselsättningen i den svenska verksamheten av företaget.

Men om inte marknaden stabiliseras kan det bli nödvändigt med fler personalneddragningar.

Risken finns att det då kommer att handla om mer drastiska nedskärningar. Bland annat kan man tvingas stänga en av sina fabriker helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".