1 av 2
David Leinar och Damir Vitas deppar efter att ha blivit förbispelade vid Elfsborgs 1-0-mål. Foto: Peter Widing / SCANPIX.
2 av 2
David Wilson visades upp på läktaren i den andra halvleken. Foto: Peter Widing COPYRIGHT SCANPIX.
Sport

LSK utrullat i Borås Elfsborg - LSK 4-0 (1-0)

Ljungskile hade som väntat inget att hämta på Borås Arena i allsvenskans 21:a omgång. Elfsborg fick en drömstart på matchen med mål efter drygt sex minuter och LSK var aldrig nära att hota efter det.

– Vi ska ge spelarna en kram efter det här och bygga vidare, säger David Wilson.

Ljungskile fick ånyo klara sig utan den skadade mittbacken Markus Senften men mönstrade ett i övrigt friskt lag och David Wilson skickade ut samma elva spelare som startade i segermatchen mot Sundsvall senast.

Ljungskiles startelva (5-3-2):

C. Burns
E. Phiri R. Jansson D. Vitas E. Tabe R. Johansson
A. Kitic D. Smylie (ut 78) D. Leinar
N. Löfgren (ut 58) P. Kondaponi (ut 24)

På bänken: M. Slawuta, D. Åkervall, M. Smedberg-Dalence (in 58), J. Wålemark (in 78), A. Augustsson (in 24).

Första halvlek: Ljungskile fick sämsta tänkbara start på matchen i Borås inför storpubliken 12490. Redan efter drygt sex minuter vann Emir Bajrami en närkamp i LSK:s straffområde, skickade därefter in bollen centralt där Denni Avdic mötte och han kunde inte missa från så kort avstånd.

Den snöpliga inledningen fick David Wilson att vidta en tidig åtgärd och redan efter 24 minuter kom matchens första byte när en besviken Pascal Kondaponi plockades av till förmån för Anders Augustsson som gick ner på mittfältet för att vinna boll. Wilson förklarade efteråt bytet med att Kondaponi såg ovan ut på konstgräset (ett underlag som han aldrig tidigare spelat match på) och han var heller inte nöjd med afrikanens agerande vid Elfsborgs 1-0-mål som föranleddes av en snabbt slagen frispark.

Elfsborg drog så sakteliga ner på tempot under den första halvlekens gång men kontrollerade ändå det som skedde ute på planen. LSK kunde ha skapat något på ett fåtal fasta situationer som dök upp om det inte varit för att skärpan saknades.

Andra halvlek: I den andra halvleken öppnade LSK piggt med ett skott från Daryl Smylie som smet just utanför Johan Wilands högra stolpe. Därefter var det dags för hemmalaget att dominera igen och när en knapp timma var spelad tilldelades Elfsborg en straff sedan David Leinar gått fram lite väl bryskt i eget straffområdet mot Daniel Mobaek. Straffen slogs in av Stefan Ishizaki via Colin Burns.

Kort efter straffen visades David Wilson upp på läktaren eftersom han alltför högljutt protesterat mot en varning på Daryl Smylie.

LSK försökte flytta upp och störa Elfsborg efter det trots att inget tydde på att matchbilden skulle gå att förändra. Jörgen Wålemark fick sent i matchen en chans att hyfsa till siffrorna men hans skott på uppstuds i straffområdet räddades tack vare en förstklassig parad från Wiland.

Ljungskiles försök att ta sig framåt öppnade istället - precis som väntat - för kontringar från Elfsborg och Denni Avdic och James Keene målade i slutet.

Sammanfattning: Ljungskile är i vanliga fall inget konstgräslag och ställs spelarna dessutom mot Sveriges näst bästa fotbollslag som till yttermeravisso har detta som sitt favoritunderlag, ja då kan det bara gå som det gjorde den här kvällen. Det hela var inte mycket att diskutera och LSK får helt enkelt slicka såren och ta nya tag. Efter 21 omgångar är laget kvar över strecket eftersom de övriga bottenlagen också förlorade.

Elfsborg - LSK 4-0 (1-0)
Mål Elfsborg: Denni Avdic (7, 75), Stefan Ishizaki (58), James Keene (90)
Mål LSK: -
Varningar Elfsborg: James Keane
Varningar LSK: Damir Vitas, Edwin Phiri, Daryl Smylie (missar nästa match), Aleksandar Kitic, Etchu Tabe
Domare: Martin Ingvarsson
Arena: Borås Arena
Publik: 12490

! Utropstecknet: Det var när Anders Augustsson kom in som det blev lite struktur i LSK:s agerande på egen planhalva.

? Frågetecknet: Vad kan LSK ta med sig och lära från den här matchen inför kommande matcher på konstgräs? Inte så värst mycket. Och det är problematiskt eftersom det återstår två mycket viktiga matcher på det underlaget.

Wilson sa: ”Vi fick ingen bra start. Och det är frusterande för vi hade pratat om Elfsborgs snabba frisparkar före matchen. Vi hade också pratat om att vi måste ha en person framför Colin Burns i straffområdet. Så det är frustrerande som tränare.

Om situationen då han blev uppvisad på läktaren.

”Jag hatar det med svenska domare. Jag hörde klart och tydligt vad Daryl Smylie sa till Martin Ingvarsson. Han sa: ”What was that for?”

Det fanns ingen aggression. Inga svärord. En rutinerad domare som Martin Invarsson måste kunna ta en sådan fråga utan att dela ut ett gult kort.”

Om det som kommer härnäst.

”Vi har haft en bra period, sen kommer sådana här matcher. Nu ska vi krama om våra spelare och bygga vidare.”

Spelarbörs (1-5):
Colin Burns
 1 (ovanligt osäker, få ta på sig mål nr. fyra)
Edwin Phiri 2 (ovän med bollen för det mesta)
Richard Jansson 3 (något bättre än övriga längst bak)
Damir Vitas 2 (hade problem med tajmingen)
Etchu Tabe 2 (inte lika framstående som tidigare)
Robert Johansson 2 (verkade lite sliten)
David Leinar 2 (blev bättre när han flyttades upp)
Aleksandar Kitic 3 (jobbade på i det tysta)
Darryl Smylie 2 (ambitiös men inte lyckosam)
Pascal Kondaponi 1 (tidigt uttåg)
Niclas Löfgren 1 (verkar sliten, uppehållet kommer lägligt)
--
Anders Augustsson 3 (styrde upp presspelet på mitten)
Martin Smedberg-Dalence 2 (hann inte med så mycket)
(
Jörgen Wålemark spelade inte tillräckligt länge för att betygsättas)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".