Vårdcentralerna saknar läkare

Var tredje läkartjänst på vårdcentralerna i vårt område är inte tillsatt. I Dalsland, där läget är värst, fattas det tio läkare för tillfället. Det här får konsekvenser för patienterna, säger Eivor Östergren ( C) Ordförande i Hälso och Sjukvårdsnämnden i Dalsland.
Totalt fattas det 40 läkare till de 147 tjänster som finns i Fyrbodalsområdet, alltså Fyrstad, Dalsland och Norra Bohuslän. I norra Bohuslän saknas det 18 läkare, i Götaälvdalen som innefattar Trollhättan och Vänersborg ser det ljusare ut, där fattas det 5, men i Dalsland fattas det alltså 10 läkare för närvarande. Där försöker man locka till sig läkare genom att erbjuda forskning och utveckling för att göra arbetet mer intressant, och för att avlasta för dom läkare som finns, Man har anställt kuratorer och man har även sjuksköterskeledda mottagningar för diabetiker och astmatiker. Men det räcker alltså inte till, och för att lösa den akuta läkarkrisen så använder man sig av bemanningsföretag. Man hyr helt enkelt in läkare tillfälligt, trots att detta är en dyr lösning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista