Mäns arbetslöshet ökar

Arbetslösheten ökar bland männen i Västra Götaland, medan kvinnornas arbetslöshet minskar. Det visar den senaste statistiken från länsarbetsnämnden.
Arbetslösheten bland kvinnorna minskade i april med 0,2 procentenheter till 5,6 procent. Medan männens arbetslöshet ökade till 6,9 procent - en ökning med 0,1 procentenheter. De här förändringarna kan tyckas vara ganska små, men tendensen är ändå så anmärkningsvärd att länsarbetsnämnden valt att kommentera den i sin senaste rapport. En förklaring till att arbetslösheten ökar bland männen är att ett stort antal anställda tidigare varslats inom industrin - som är en mansdominerad bransch. Antalet lediga jobb har ökat, men bara lite, under årets första fyra månader, fast det har tyvärr också långtidsarbetslösheten gjort. Framför allt är det bland ungdomar mellan 18 och 24 år som långtidsarbetslösheten ökar. Antalet personer som varslats om uppsägning är betydligt fler under årets första fyra månader jämfört med samma period förra året - här noteras en ökning med hela 53 procent. Den totala arbetslösheten i april var dock oförändrad jämfört med för ett år sedan - drygt sex procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".