Uddevalla

"Hjärnskadade behöver mer hjälp"

Ove Andersson från Uddevalla fick en hjärnskada när han misshandlades, och även om han gör framsteg skulle hans minne kunna bli mycket bättre om han fick mer professionell träning, menar Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Fyrbodal.

Ove Andersson från Uddevalla har en svår hjärnskada efter att ha misshandlats för 13 år sedan. Han har mycket stora problem med minnet.

Han får inte den professionella minnesträning som han behöver. Det tycker Barbro Jeppsson i Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Fyrbodal. Hon har själv haft Ove som patient.

- Jag tror att han skulle kunna ha gjort större framsteg. Vi i Hjärnkraft vill ha dagliga verksamheter där man fokuserar på minnesträning och där man samlar personer som har hjärnskador, säger Barbro Jeppsson.

Ove Andersson tillbringar dagarna på Kretsloppet i Uddevalla tillsammans med förståndshandikappade.

Det han och andra i hans situation behöver är professionell minnesträning. När en hjärnskadad lämnar sjukhuset är det kommunen som har ansvaret, men det fungerar inte, säger Barbro Jeppsson.

- De blandar för mycket. Man försöker väl så gott det går, men jag tror att det skulle kunna göras bättre och det måste vara professionella människor som håller på, säger Barbro Jeppsson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se