Brist på skyddsrum i Trollhättan

Det är brist på skyddsrumsplatser i centrala Trollhättan. Det har fått länstyrerlsen och kommunen att reagerna när ägaren till affärshuset Oden till vill ta bort de två stora skyddsrum som finns där. Anledningen är att de båda skyddsrummen blivit förstörda av vattenläckage och måste repareras för många miljoner. Husets ägare vill slippa kostnaden och avveckla skyddsrummen, men länsstyrelsen och kommunen säger nej.
Enligt försvarsberedningen finns ingen hotbild mot Sverige under överskådlig tid. Därför byggs inga nya skyddsrum för befolkningen. Vilket affärshuset Odens ägare, byggföretaget Skanska, hänvisar till när de vill avveckla två stora skyddsrum med plats för 445 personer. Skyddsrummen har förstörts av omfattande vattenskador i takbjälklagen. Orsaken tros vara läckage från avloppsystemet i en livsmedelsbutik i våningen ovanför samt från lastintaget till den Systembutik som till mitten av 80-talet fanns i huset. Att reparera skyddsrummen skulle kosta nästan 8 miljoner kronor. Det vill Odens ägare slippa. Men både kommunen och länsstyrelsens beredskapsenhet säger nej. Skyddsrummen måste repareras. Det är brist på skyddsrumsplatser i Trollhättans centrum. Inom en radie av 200 meter från affärshuset Oden finns sammanlagt knappt 1 800 skyddsrumsplatser. Men i området runt Kungsgatans gågata med intillliggande Folkets Hus och bibliotek vistas dagligen cirka 2 500 personer. Därför måste husägaren Skanska reparera skyddsrummen. På torsdag ska kommunstyrelsen besluta i frågan. Jan Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".