Lilla Edet

"Fortsätt koka kranvattnet"

Kommunens rekommendationer om att att koka dricksvattnet ligger kvar i Lilla Edet. Och samtidigt säljs det flaskvatten som aldrig förr.

Efter ett möte i dag med Livsmedelsverket och Nationella vattenkatastrofgruppen (Vaka) har kommunen bestämt sig för att rekommendera att kranvattnet kokas under resten av veckan, eftersom de fortfarande inte kan utesluta att vattnet kan vara orsaken till spridningen av magsjuka.

Tidigast till helgen kan den andra omgången vattenprover vara färdiganalyserade och då kan man säga om vinterkräksjukeviruset finns i vattnet.

Kommunen ser också gärna att fler som har magsjukan låter vårdcentralen ta ett prov så att de kan konstatera om det är vinterkräksjuka eller inte.

Och nu när Lilla edetborna tvingas koka sitt dricksvatten väljer många att köpa vatten på flaska istället. Redan nu har livsmedelsbutiken Boströms märkt av en försäljningsökning.

Men pensionären Bertil vill inte lägga pengar på flaskvatten. Han följer istället kommunens råd att koka dricksvattnet.

- Det blir dyrt att köpa vatten på flaska, säger han.

Men andra pensionärer som inte mäktar med att koka vatten beställer istället flaskvatten. Det berättar en av anställd i hemtjänsten som just fyllt kundvagnen med flera flaskor kolsyrat vatten utan smak, kolsyrat vatten med citronsmak, och ett storpack med vanligt stilla vatten.

- Normalt sätt säljer vi inte alls mycket av det, det är mest på somrarna. Men den senaste veckan har det verkligen ökat, säger Boströms butikschef Niklas Ivarsbo.

Det är vanligt stilla vatten som ökar mest annars är det ingen större förändring på försäljningen av övrigt livsmedel, trots den förmodade minskade matlusten hos sjuka Lilla Edetbor.

- Vi ökar på vattnet, men den övriga försäljningen kanske minskar lite, säger Niklas Ivarsbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista