Män i Vänersborg får mer och mer i lön

Löneklyftan mellan män och kvinnor ökade förra året -med i genomsnitt 367 kronor i månaden. Det visar den personalekonomiska redovisningen från Vänersborgs kommun.
Männen jobbar oftare heltid än kvinnorna. Männen är friskare än kvinnorna . Männen har högre lön än kvinnorna. Så ser det ut i Vänersborgs kommun. Kommunen har gjort en personalpolitisk redovisning som visar att löneklyftan mellan män och kvinnor ÖKADE förra året i Vänersnborgs kommun och det skiljer nu drygt 3.000 kronor i månaden i genomsnittslön mellan könen. Kvinnorna tjänar i snitt 18.151 kronor och männen 21.224 kronor. 88 procent av de sjukskrivna är kvinnor. Visserligen är litet drygt åtta av tio anställda i kommunen kvinnor, men de är ändå överrepresenterade i sjukstatistiken. Flest sjukdagar har vårdbiträden, 40 dagar om året. Sedan följer lärare i bild, musik och idrott på grundskolan samt vaktmästare, barnskötare och måltidspersonal. Friskast är ingenjörer, bibilotekspersonal och musiklärare i gymnasieskolan. Ingenjörerna hade förra året bara tre sjukdagar i genomsnitt. Sjukskrivningarna minskade något förra året men statistiken är osäker eftersom kommunen bytte lönesystem i höstas och det påverkar också sjukfrånvarostatistiken.Dessutom minskade långtidssjukskrivningarna genom ett antal förtidspensioneringar. Nästan fyra av tio kvinnor jobbar deltid, men bara 9 procent av männen.Heltidsanställningarna ökade förra året bland kvinnorna, men högst marginellt. Inom hetjänsten jobbar bara var fjärde anställd heltid. Till sist: Jo, kommunen har en jämställdhetsplan. Den håller på att utvärderas. Bosse Adriansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".