Trollhättan

35-åring dömd för kidnappningsförsök

En 35-årig man från Trollhättan dömdes idag till 1,5 års fängelse för att han förgripit sig på en femårig pojke och försökt kidnappa två tioåriga flickor.

Förra hösten var mannen och hans fru stödfamilj åt en då femårig pojke. Pojken bodde hos paret över veckoslut, men när han kom hem efter ett sådant besök i slutet av oktober förra året berättade han för sin mamma att stödpappan gjort konstiga saker med honom.

35-åringen åtalades från början för våldtäkt mot barn, men tingsrätten bedömer att det som inträffade skedde under kort tid och utan något våld, och fäller därför 35-åringen istället för sexuellt utnyttjande av barn.

Tingsrätten ändrade också brottsrubriceringen i den andra åtalspunkten mot mannen, som gällde försök till människorov. Strax efter jul förra året gick mannen fram till en tioårig flickan som satt och väntade på bussen vid Resecentrum i Trollhättan. Han försökte få henne att följa med honom. När hon vägrade lyfte han upp henne, men flickan som blev rädd började skrika och sparka, och mannen släppte henne. I juni i år inträffade en liknande händelse, också det i Trollhättan. En annan tioårig flicka var på väg hem från mataffären. När hon öppnade porten till trappuppgången lyfte 35-åringen upp henne och började gå i väg med henne. Flickan skrek och sprattlade, och hennes pappa kom ut på balkongen ovanför dem. 35-åringen släppte då flickan och sprang från platsen.

Eftersom det inte är bevisat att han tänkte skada någon av flickorna döms mannen för försök till olaga frihetsberövande, istället för människorov. Mannen döms mot sitt nekande till 1,5 års fängelse och ska också betala skadestånd på sammanlagt 90 000 till de tre barnen.