Bengtsfors

Namnlistor mot nedläggning i Bengtsfors

Nedläggningar och omflyttningar inom skolan i Bengtsfors kommun väcker protester bland föräldrarna.

Två av sex skolor i Bengtsfors kommun, i Billingsfors och Skåpafors, läggs ner. Sjätteklassarna i Bäckefors och Dals Långed, flyttas till Bengtsgården i Bengtsfors. Så ser förslaget ut som hamnar på kommunfullmäktiges bord på onsdag i nästa vecka.

Flytten av sexorna får nu föräldrarna att regera och idag startar en namninsamling. Föräldrarna övertygas inte av kommunens argument; tidigare språkval, egen kemisal, fler vuxenkontakter och fler kompisar.

- Vi är rädda för att barnen kommer iväg för tidigt till Bengtsgården. Det är bättre att dom får stanna kvar här. Den sociala delen är starkare än att dom börjar med språk tidigare. Barn måste få vara barn, säger Niklas Nilsson, som själv har två barn på Ekhagsskolan i Dals Långed.

Föräldrarna är rädda för att det här bara är början till mer långtgående förändringar.

- Tar man bort sexorna från de här skolorna minskar ju elevunderlaget ganska så drastiskt och i förlängningen är vi rädda att det blir en nedmontering av skolorna och allt skall flyttas till Bengtsfors, säger Niklas Nilsson.

Bosse Adriansson
0522/67 00 55
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista