Vård och omsorg

Stort underskott i NU-sjukvården

Västra Götalandsregionen går mot ett nytt överskott i ekonomin. Det visar den senaste delårsrapporten.
Men sjukhusen fortsätter att blöda.

Efter årets första åtta månader var regionens överskott nästan en och en halv miljard kronor. Men prognosen säger att det kommer att krympa till 675 miljoner kronor när året är slut. Det är litet drygt 30 procent sämre än förra året.

Mer statsbidrag och lägre pensionskostnader än beräknat är en viktig förklaring till överskottet.

För sjukvården är resultatet blandat. Primärvården håller sin budget och går med några få undantag med överskott jämfört med budgeten – trots allt fler besök på vårdcentralerna.

Sämre, betydligt sämre, går det för sjukhusen om man ser till ekonomin. De fyra stora sjukhusgruppena, Sahlgrenska, NU-sjukvården, Södra Älvsborg och Skaraborg, har fram till i september dragit över sin budget med sammanlagt 175 miljoner kronor. Allra störst underskott har NU-sjukvården med NÄL och Uddevalla sjukhus.

Prognosen för hela året talar om ett sammanlagt underskott för sjukhusen på 245 miljoner. Medan NU-sjukvården väntas hämta hem en del av underskottet fram till årsskiftet går Sahlgrenska åt motsatt håll. SU beräknas står för halva underskottet när det är dags att göra bokslut.

Men har det kostat har det också smakat. Det har blivit mer vård, produktion som ekonomerna kallar det, under året.

Antalet anställda har ökat med ett 100-tal. Drygt 50 000 personer jobbar nu i Västra Götalandsregionen.

Bosse Adriansson 
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista