Saab slår ifrån sig om ansvar för arbetsvillkor

Vi ställer krav på åkeriägarna och speditörerna, för att chaufförerna ska jobba under drägliga arbetsvillkor, det säger informationschefen på Saab i Trollhättan, Christer Nilsson efter Transportarbetarförbundets kritik i Radio Västs nyheter imorse.
Transportarbetarförbundet anser att de stora företagen bär en del av ansvaret för att många chaufförer känner sig pressade att köra utan vila och paus, som vi berättat om under de senaste dagarna här i Radio Väst. Men Christer Nilsson tycker att Saab gör vad det kan för att motverka att chaufförerna utnyttjas. Enligt certifieringen ISO 14 000, ställer företaget krav, bland annat krav på hur lasten ska säkras och att chaufförerna ska få den vila de har rätt till. För att kontrollera kraven efterlevs, gör företagen stickprov på dokumentationen. Samtidigt så har Radio Väst i vår serie berättat att det fuskas med dokumentationen över hur mycket chaufförerna kör, men Christer Nilsson menar att det enda Saab kan göra är att ställa krav och sedan lita till att företagen efterlever de kraven eftersom de skrivit under avtal om att göra så.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".