Aram Zangana. Foto: Marie Hedlund.
Trollhättan

Polisen har koll på kriminella i Kronogården

Polisens ungdomsgrupp i Trollhättan säger nu att de har koll på den mindre grupp av ungdomar på Kronogården som har hamnat i kriminalitet. Och trots att det tar tid, har polisens arbete just gett resultat.

Fredrik Sätterman, som är en av fyra poliser i ungdomsgruppen, berättar att tre personer sitter häktade för stölder i Trollhättan och Vänersborg. Och att några i ungdomsgängen sitter frihetsberövade tror han kan påverka andra ungdomar.

– På kort sikt skapar det nog lite oro i leden att vissa försvinner och att de vet att vi är efter dem lite grann. På längre sikt hoppas vi att de inser att det här inte är någon framgångsrik väg, säger Fredrik Sätterman.

Varför ungdomarna från början hamnar i problem finns inga klara svar på. Svårigheter i skolan kan vara en anledning bland många, tror Fredrik Sätterman som menar att det är ett samhällsproblem, och inte enbart ett polisproblem. Därför är kontakt med andra som möter ungdomar viktigt.

– Vi har täta kontakter med socialtjänst och skola, vi utbyter information och hjälper varandra.

Varför skulle behövas mer?
– Det saknas vuxna och föräldrar som kan hjälpa dem att ta vettiga beslut, säger Fredrik Sätterman.

En annan som funderat över varför det är så mycket bråk i Kronogården är Aram Zangana, som arbetade i den nu nedlagda ungdomskommitten på Kronogården.

– Det måste vara det här utanförskapet, jag tror att man känner en ensamhet. Det gäller att ha någonstans att höra hemma, säger han.

Aram Zangana tror inte våld och bråk i invandrartäta områden beror på att det bor många från andra länder där, utan att det istället handlar om de som bor där inte har ekonomisk trygghet.

– Föräldrarna kanske inte har något jobb, de är arbetslösa och är inte så nöjda med livet, och det speglar av sig på barnen och barnen hamnar ute, säger Aram Zangana.

 

Text: Marie Hedlund
Epost: marie.hedlund@sr.se
Telefon 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista