NU-sjukvården

Ökade kostnader för inhyrd personal

NU-sjukvården går mot ett underskott på 40 miljoner kronor i år. Men samtidigt som det sedan slutet av förra året är stopp för nyanställningar ökar kostnaderna för inhyrd personal.

Enligt den senaste progonosen kommer inhyrd personal från bemanningsföretagen att kosta Västra Götalandsregionen 317 miljoner kronor i år. Det är en ökning med 50 procent jämfört med förra året. Det slår hårt mot NU-sjukvårdens ekonomi också.

- Framför allt handlar det om medicinkliniken i Uddevalla där vi har stora bekymmer att rekrytera läkare, säger Sten Axelsson, sjukhusdirektör i NU-sjukvården.

Så medan personalstyrkan sjunker genom anställningsstopp och naturlig avgång ökar alltså kostnaderna för personal som hyrs in.

- Det är framför allt läkare vi har svårt att rekrytera medan det är lättare att rekrytera annan personal, säger Sten Axelsson.

Det finns en annan förklaring till underskottet. Under fyra år håller regionen på att att fördela om resurserna mellan olika delar av regionen. Det kostar NU-sjukvården 35 miljoner kronor om året.

- Vi har inte ökat våra kostnader egentligen men vi förmår inte att komma ner i samma takt som vi borde till följd av den här resursfördelningsmodellen, säger Sten Axelsson.

Det s.k omstruktureringsarbetet, som bland annat innebär att akutverksamheten koncentreras till NÄL, påverkar också det ekonomiska resultatet. Det kostar pengar.

- Det kostar både i år och nästa år. Men det skall leda till att vi både ökar vår produktion och kommer till rätta med vår ekonomi, säger Sten Axelsson.

Bosse Adriansson
0522 - 67 00 55
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".