Håfreströms bruk (Arkivbild)
Mellerud

Väntan råder efter nedläggningsbesked

Det är väntan som gäller just nu på Håfreströms bruk i Åsensbruk. Det är en vecka sedan företagsledningen berättade om att de räknar med att lägga ner bruket. Först på måndag är det dags för den första MBL-förhandlingen.

Det är en dryg vecka sedan beskedet kom. Företaget Arctic Paper räknar med att lägga ner Håfreströms bruk med 300 anställda. Tidsplanen är att stänga bruket i mars nästa år.

På måndag är det dags för företaget att möta fackföreningarna som kommer att komma med en hel del krav.

Ännu är inga varsel lagda när det gäller uppsägningar. Först ska det vara förhandlingar.

Medelåldern på de anställda på bruket är 47 år och många har arbetat mellan 20 och 30 år på samma arbetsplats. Bruket har finnits i 100 år på samma plats och som mest har det där arbetat 800 personer.

Arbetsförmedlingen, försäkringskassan, Melleruds kommun med flera aktörer har träffat företaget och fackföreningarna för att få information. Men än startar inga åtgärder.

För det är mycket väntan nu, väntan på MBL-förhandlingar och väntan på varsel och väntan på besked om hur framtiden ska se ut för de 300 som kan mista jobben.

Text: Charlotte Andersson
Epost:
charlotte.andersson@sr.se
Telefon: 0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista