Foto: Posten

Stopp för postboxarna

Regeringen stoppar nu det omdiskuterade kravet på att alla fastighetsägare ska installera postboxar i flerfamiljshus senast 2011. Men beslutet möts av stark kritik av brevbärana.

Enligt infrastrukturminister Åsa Torstensson ska installation av fastighetsboxar fortsätta att vara frivilligt.
Thorsten Gillmor är brevbärare sen över 40 år tillbaka och även huvudskyddsombud hos fackförbundet SEKO. Han är kritisk till regeringens agrerande:
– Man har tydligen inte tagit till sig det här med att detta är en oerhört viktig arbetsmiljöfråga. Att Sverige är ett av de få länderna där brevbärarna fortfarande springer i trapporna har man inte tagit hänsyn till heller, säger Thorsten Gillmor.
Regeringen har tidigare gett direktivet att samtliga flerfamiljshus ska utrustas med gemensamma postboxar. Men det direktivet har alltså nu slopats då regeringen menar att postlagen är överordnad andra regler och säger att alla människor måste få sin post utdelad. Men Brevbäraren Thorsten Gillmor är kritisk och menar att arbetsmiljön måste prioriteras för brevbärarnas nya verklighet:
– Våra volymer minskar och det innebär att för att vi istället för att vi springer med tio brev i en uppgång så springer vi met ett brev i tio uppgångar. Då märsks det på ett helt annat sätt.
Nu vill Thorsten Gillmor arbeta för att spara brevbärarnas knän:

– Jag inbillar mig att man kommer arbeta från både Postens och SEKO:s sida för att vi skall få den här arbetsmiljöfrågan löst, säger brevbäraren Thorsten Gillmor. 

Text: Thomas Graf
Epost:
thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista