Sport

Viktig poäng för Ljungskile Gefle - LSK 1-1 (1-0)

Pascal Kondaponi ordnade en mycket viktig poäng för Ljungskile när han nickade in 1-1 i den andra halvleken mot bottenkollegan Gefle på Strömvallen. Ödesmatchen präglades av två skilda halvlekar där hemmalaget dominerade den första men där LSK kom tillbaka efter paus. Gefles mål kom i samband med en tveksam straffsituation.

– Horribelt beslut, sa David Wilson efteråt men han var ändå nöjd med lagets prestation.

Niklas Löfgren insjuknade och lämnades hemma inför resan till Gävle. Också Daryl Smylie drogs med sjukdom under veckan och tränaren David Wilson startade därför med nordirländaren på bänken.

Wilson själv fick se matchen från bortalagets supportersektion på ena kortsideläktaren eftersom han var avstängd.

Ljungskiles startelva (5-3-2):

C. Burns
C. Zarkovic R. Jansson M. Senften D. Vitas (ut 46) D. Åkervall
A. Kitic M. Smedberg-D. E. Tabe (ut 29)
D. Leinar P. Kondaponi

På bänken: M. Slawuta, J. Wålemark (in 46), A. Augustsson (in 29), Daryl Smylie, Edwin Phiri

Första halvlek: Gefle tog kommandot direkt i ”streckmatchen”. Gästrikarna slog läger på LSK:s planhalva inledningsvis och de grönklädda hade väldigt svårt att komma ur hemmalagets grepp. Inläggen for in i boxen men med lite tur och ett kompakt försvarsspel kunde Ljungskile avstyra Gefle från att skapa några riktigt heta målchanser.

Efter en kvart hade den värsta stormen bedarrat men också resten av halvleken dominerades av Gefle som var det spelförande laget. LSK låg väldigt långt ner och hade därför väldigt långt fram till anfallspositionerna när de bröt bollen.

Efter en halvtimma drabbades dessutom LSK av ett avbräck när Etchu Tabe föll illa efter en luftduell och bröt lillfingret på ena handen. Amerikanen fick direkt byta och in kom Anders Augustsson.

Den första halvleken såg ut att sluta 0-0 när en lång boll mot Amadou Jawo slogs in i Ljungskiles straffområde. Colin Burns kom ut och tog hand om den men samtidigt gav mittbacken Markus Senften Jawo en liten knuff i ryggen. Jawo föll och Peter Fröjdfeldt dömde straff (mycket tveksamt!).

Hans Berggren klev fram och skickade bollen säkert i ena hörnet och Burns i det andra. 1-0.

Andra halvlek: Ljungskile tog in Jörgen Wålemark i halvtid för en misslyckad Damir Vitas (David Leinar ner i backlinjen) och kom ut som ett annat lag. Wålemark själv var en starkt bidragade orsak till förvandlingen inte bara genom sitt egna register utan genom det faktum att han gjorde anfallskollegan Pascal Kondaponi klart bättre.

Kondaponi var inblandad i mycket när LSK tryckte på framåt och efter drygt tio minuter sköt han tätt utanför med vänsterfoten sedan han ryckt sig loss på vänstersidan.

Kvitteringen skulle emellertid inte låta vänta på sig särskilt länge. I minut 62 nickade Jörgen Wålemark fram till Pascal Kondaponi som från nära håll i sin tur nickade bollen över en chanslös Mattias Hugosson i hemmamålet.

LSK:s press fortsatte sedan även om Gefle också stack upp då och då. Var det något lag som skulle vinna var det gästerna och närmast ett segermål kom Anders Augustsson som fick se sitt skott från knappt 20 meter stanna på en försvarare på sin väg mot målet.

Sammanfattning: 1-1 var ändå rättvist till slut och Ljungskile var mest nöjt med poängen. Inte så mycket för poängen som sådan utan därför att avståndet till Gefle nu är intakt.

LSK:s forcering och uppryckning i den andra halvleken var också ett skäl för optimism för spelarna och tränaren David Wilson.

Gefle - LSK 1-1 (1-0)
Mål Gefle: Hans Berggren (42)
Mål LSK: Pascal Kondaponi (62)
Varningar Gefle: Jonas Lantto
Varningar LSK: Cedomir Zarkovic, Markus Senften, Jörgen Wålemark
Domare: Peter Fröjdfeldt
Arena: Strömvallen
Publik: 3471

! Utropstecknet: Cedomir Zarkovic! Har fram till för ett par veckor sedan varit i frysfacket och inte visat några tecken på att vara på väg därifrån. Nu spelar han som en ”riktig” allsvensk högerback.

? Frågetecknet: Vad hände i första halvlek? LSK var, som det brukar heta, kvar i bussen i 45 minuter.

Wilson sa: ”Straffen var horribel men det är väldigt starkt av våra killar att komma tillbaka från det i den andra halvleken.

Var det något lag som skulle vinna matchen så var det vi.”

Spelarbörs (1-5):
Colin Burns
 2 (chanslös på straffen - stabil)
Cedomir Zarkovic 3 (sin bästa match i allsvenskan)
Richard Jansson 3 (lugn med bollen)
Damir Vitas 1 (klarade inte av underlaget)
Markus Senften 2 (okej match på ett svårt underlag)
Daniel Åkervall 2 (blir allt mer bekväm till vänster)
Martin Smedberg-D. 3 (formen på väg uppåt)
Aleksandar Kitic 2 (dålig i första, bättre i andra)
Etchu Tabe 1 (hann tyvärr inte uträtta särskilt mycket)
David Leinar 3 (blev bättre när han flyttades ner)
Pascal Kondaponi 2 (osynlig i första, växte med Wålemark på planen)
--
Jörgen Wålemark 4 (spelade fram till målet och fick Kondaponi att höja sig två klasser)
Anders Augustsson 4 (otroligt nyttig)

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista