Stefan Löfven. Foto: Janerik Henriksson SCANPIX.
Bilindustri

IF Metall: Staten måste hjälpa fordonsindustrin

IF Metalls ordförande Stefan Löfven kräver nu statlig hjälp till både de anställda och de krisdrabbade företagen i bilindustrin.

Löfven vill att regeringen ställer upp med en lånegaranti till främst Volvo personvagnar och Saab automobile - pengar som ska användas till produkt- och produktionsutveckling.

– Företagen får satsa sin del, men sedan måste samhället gå in. Det går inte bara att säga att det får företagen sköta. Nu är det industri och jobb som betyder jättemycket för hela Sverige, säger Stefan Löfven.

Hittills har 4 800 metallarbetare varslats om uppsägning inom fordonsindustrin.

Det senaste varslet i västsverige är på företaget Drivesol i Dalstorp i Tranemo kommun. Cirka 40 av de totalt 200 anställda varslas om uppsägning, erfar Sveriges Radio Sjuhärad.

Företaget är underleverantör till bilindustrin och bland kunderna finns Ford, GM, Scania och Volvo. Tillverkningen består främst av pedalställ.

Nu slår även den sjunkande bilförsäljningen mot Göteborgs hamn.

Minskade godsflöden av bilar och bildelar och mindre volymer av lastbilstrailers till och från Europa gör att hamnbolaget vill dra ned personalen med 100 personer, från dagens nivå på 1 200 anställda, främst genom pensionsavgångar och anställningsstopp, skriver Göteborgs-Posten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista