Underskott för Lilla Edet

Omsorgsnämnden i Lilla Edet går mot ett underskott på fem miljoner kronor i år, och nästan en tredjedel beror på ökat vårdbehov för en enda person, som är placerad enligt LSS på ett privat gruppboende i Lödöse.
Det är omöjligt att avgöra år från år vad olika institutionsplaceringar kommer att kosta. Omsorgsnämnden har i år budgeterat 31 miljoner kronor för insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, - men just nu säger prognosen att det kommer att kosta 33 miljoner. Budgeten utgår från föregående års kostnad, men problemet är att det ena året aldrig är det andra lik. En enda LSS-placering kan kosta upp mot 15 000 kronor per dygn. Inom individnämnden, som gör placeringar enligt socialtjänstlagen och Lagen om vård av unga, är också budgetarbetet något av ett lotteri. I budgeten har avsatts 8 miljoner kronor i år, men kostnaderna ser nu att hamna en bra bit över nio miljoner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".