Politik

Halv miljard ska lindra jobbkris

Socialdemokraterna vill satsa en halv miljard kronor för att möta krisen på arbetsmarknaden, men också ta hjälp av EU-pengar. I dag presenterade partiet sin skuggbudget.

Kompetenslyft för anställda i små och medelstora företag, mer forskningsstöd, nyföretagarsatsning och specialiserad vidareutbildning i högskolans regi är några förslag.

– Vi måste från statens sida tillsammans med företagen skapa utbildningspaket. Det är bättre att folk får utbildning inom företagen och står bättre rustade när det blir bättre konjunktur i stället för att mista jobbet och sedan få andra utbildningar, säger Jörgen Hellman, socialdemokratisk riksdagsledamot från Lilla Edet som sitter i riksdagens finansutskott.

Västsvenska s-ledamöter har också motionerat om att försöka få loss pengar från EU:s sociala fond.

Regeringen anser att arbetsförmedlingen har de resurser som behövs, det gäller bara att omfördela.

– De som kommer att mista jobbet på pappersbruket i Vargön skulle träffa arbetsförmedlingen, men arbetsförmedlingen hade inga resurser och har dessutom anställningsstopp. Så det är klart att arbetsförmedlingen måste ha mer pengar och få en helt annan styrning av regeringen i det här arbetsmarknadsläget, säger Jörgen Hellman.

Bosse Adriansson
0522-67 00 55
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista