Uddevalla

Skuldrådgivare:det kan bli lika illa som på 90-talet

Snart är det kanske dags igen för skuldrådgivarna att hjälpa människor med stora lån att ansöka om skuldsanering hos kronofogden. Efter den förra stora finanskrisen i början på 90-talet kom skuldsaneringslagen till 1994, för att hjälpa svårt skuldsatta till en nystart.

När skuldsaneringslagen reviderades för ett och ett halvt år sedan, blev det obligatoriskt för kommunerna att ha en budget- och skuldrådgivare, som bland annat hjälper folk att ansöka om skuldsanering.

Budget- och skuldrådgivaren i Uddevalla, Birgitta Sjöholm, säger till Sveriges Radio Väst att det kan bli lika illa som på 90-talet för folk med stora bolstadsån, särskilt i vår konjunkturkänsliga region.

Blir man arbetslös, när det går dåligt för bilindustrin t.ex., så kan man tvingas sälja sitt hus med förlust, och då kan bostadslånen bli en skuldfälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista