Bilindustri

Storvarsel drabbar underleverantörer

Uppdaterad 11:51
Volvos varsel drabbar inte bara Volvo, utan många andra företag i västsverige som är underleverantörer till biltillverkaren.

Gunnar Hagstedt, ordförande för If Metallklubben på underleverantören IAC i Färgelanda, är bestört efter dagens besked från Volvo.

– Det är ju inte bara bilindustrin som drabbas, det är ju de runtomkring som också blir drabbade av de här varsel. Jag hade trott att jag skulle få se solen gå upp i horisonten, men det tar nog lång tid.

Han tror att Volvovarslet kommer påverka Färgelandafabriken, men hur vet han inte än.

– Vi har inte tittat på hur det kommer slå, säger Gunnar Hagstedt.

Ing-Britt och Hasse Johansson som arbetat länge på fabriken i Färgelanda oroas av Volvos varsel.  

– Man förstår ju att det blir sämre här med, det känns inte bra, säger Ing-Britt Johansson.

– Man blir stum. Det är som ett slag i ansiktet varje gång. Vi har inte hunnit börja diskutera det ena varslet, och nu är det möjligt att det kommer ett nytt inom kort, säger Björn Pettersson, IF Metalls ordförande vid Edsföretaget Fehrer som tillverkar skumplatsdetaljer till Volvo och Saab.

För ett par veckor sedan varslades 64 personer om uppsägning på fabriken. Om det går igenom blir det drygt 100 personer kvar på Dals-Eds kommuns största privata arbetsgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".