Trollhättan

X-team värvar på Kronogården

Sveriges Radio Väst kan idag berätta att den tungt kriminella MC-klubben Bandidos supportergrupp X-team, har lyckats rekrytera medlemmar bland ungdomarna på Kronogården i Trollhättan.

Ett par av ungdomarna har försökt hoppa av och lämna supporterklubben men har då tvingats betala stora summor i böter till supporterklubben som straff. Det handlar om X-teams avdelning i Säffle som rekryterat medlemmar bland Kronogårdens ungdomar. Jack Lennartsson som är operativ chef för polisens ungdomsgrupp vill inte ställa upp på en bandad intervju men säger och bekräftar att man sett ungdomar som bland annat går runt med X-teams t-shirtar.

–Men det kan ju hända att dom bara fått tag på en sån tröja utan att veta vad det handlar om, säger han vidare.

Men flera källor berättar för SR Radio Väst att det rör sig om en handfull ungdomar som nappat och gått med i den kriminella underorganisationen till Bandidos.
X-teams uppgift är att stötta och verka för huvudklubben Bandidos och båda klubbarna ägnar sig åt kriminalitet av alla valörer. Det handlar om allt från simpla inbrott till avancerad drog och vapenhandel men också indrivning, misshandel och andra våldsbrott.

Några av ungdomarna som värvats i Kronogården har försökt hoppa av och lämna X-team men har då utsatts för utpressning vilket ofta är den första åtgärden från dessa grupperingar.
Enligt källor till SR Väst så har X-team bötfällt och kasserat in ett närmast 6-siffrigt belopp. SR Radio Väst har också försökt nå X-team för en kommentar men utan resultat.

Text: Angelique Hvalgren 
Epost:
angelique.hvalgren@sr.se
Telefon: 0522-67 00 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista