Arbetsmarknad

Arbetsförmedlingen: "Varselpengar behövs"

1,5 miljarder kronor från arbetsförmedlingens budget ska gå till att möta behovet från dem som varslats om uppsägning i västsverige den senaste tiden. Ett välkommet tillskott, enligt Carina Wickström på arbetsförmedlingen i Vänersborg och Mellerud.

Pengarna tas från jobb- och utvecklingsgarantin som inte kostat så mycket för arbetsförmedlingen som var beräknat från början.

Carina Wickström, chef för arbetsförmedlingen i Vänersborg och Mellerud, säger att pengarna behövs.

– Hur detta kommer fördelas och vilka pengar som hamnar var det vet inte jag idag, säger Carina Wickström.

Hur pengarna ska användas får arbetsförmedlingen tillsammans med drabbade kommuner och andra berörda bestämma, enligt arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin. Om Carina Wickström får önska vill hon utöka sin personalstyrka för att kunna vara på plats på de företag som varslar om uppsägning.

– Man skulle vilja ha personal på plats att möta människorna, att göra kartläggningar som är bra så att vi får in de här personerna i vårt system, att kunna matcha mot de arbeten som kommer in.

Efter Volvos nya varsel i går förväntas det bli ytterligare mer att göra för arbetsförmedlingen i Vänersborg. Carina Wickström tycker det är för tidigt att säga något om hur det kommer gå att få ut arbetslösa i jobb.

Men det är en hel del arbetsgivare inom främst industribranschen som redan nu hört av sig.

– Man vill titta vad det finns för personal på de här arbetsplatserna, vad finns det för kompetens, kan jag använda dem i mitt företag, säger Carina Wickström.

Marie Hedlund
marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista